Ghostwriter

Geplaatst op: 03-05-2012

Een paar maanden geleden stuurde een vriendin me een mail. Ze was door een of ander bureau benaderd voor een schrijfklus die niet bepaald haar ‘cup of tea’ was. Of ik misschien interesse had. Ik opende de bijlage. Gezocht werd een ‘ghostwriter’ om het ‘manuscript’ van een ‘Bekende Nederlander’ om te schrijven tot een ‘thriller’. Nu ben ik thrillerauteur, dus zo vreemd was het niet dat die vriendin mij de mail doorstuurde.

Ik las verder. Het manuscript bestond momenteel uit iets meer dan 100 pagina’s. Te weinig voor een boek. De ‘ghostwriter’ werd dan ook geacht er nog zeker 100 pagina’s bij te schrijven. Alles was toegestaan: nieuwe personages, andere plotwendingen, meer spanning. Kortom: het manuscript van de BN-er was volkomen ruk en ze zochten iemand om de rotzooi op te knappen.
Aangeboden werd een honorarium voor drie maanden, zo’n tienduizend euro. Een hoop geld. Ik voelde twijfel opkomen. Heel even. Daarna klikte ik de mail weg, de prullenbak in. Ben je besodemieterd? Behalve dat ik geen drie maanden vrij kon maken was ik geen ghostwriter en al helemaal niet van plan om er een te worden. Ik bedankte mijn vriendin vriendelijk voor de mail en zei dat ik liever mijn eigen boeken schreef, onder mijn eigen naam – tenminste onder mijn eigen zelf gekozen pseudoniem – en met mijn eigen foto op de achterkant. Vanitas vanitatum. Ook al levert dat amper genoeg op om de boodschappen te betalen en drinken we alle jaren rode wijn uit 5 liter tankjes. Dat ze maar een andere ghostwriter zochten.
Dat was maanden geleden.

Inmiddels heeft de ghostwriter het manuscript van de Bekende Nederlander onder handen genomen. Bij de uitgever ligt een kloeke thriller van minstens 300 pagina’s met aansprekende personages en ingenieuze plotwendingen. Het boek leest als een trein. Voor er tot publicatie wordt overgegaan mag de Bekende Nederlander het manuscript nog één keer doorlezen – als hij of zij al kan lezen. Het is prachtig geworden, zegt de Bekende Nederlander een beetje bedremmeld, precies zoals ik wilde. Thuis laat hij/zij het resultaat aan zijn/haar partner zien. Wat een fantastisch boek, zegt deze die net een paar prosecco’s of whisky’s opheeft waardoor hij/zij zich niet meer kan herinneren hoe de eerste versie van haar Bekende Nederlander eruitzag. Dat je dit ook al kunt. Wat ben je toch geweldig.

De uitgever heeft het persbericht al klaarliggen: ‘Bekende Nederlander schrijft ijzingwekkende thriller’. De talkshowredacties vechten elkaar de tent uit voor een exclusief interview. De boekhandel reageert helemaal hieperdepiep waardoor de uitgever besluit tot een eerste oplage van 100.000 boeken. De Bekende Nederlander – ik vermoed een acteur, een zanger, een radio- of televisiepresentator of misschien wel een gesjeesde politicus, in ieder geval iemand die goed op camera kan liegen – komt opdraven en houdt een gloedvol verhaal. Hij/zij had altijd willen schrijven. Dit is een droom die eindelijk uitkomt. Iedereen aan tafel is tot tranen toe geroerd.

En de ghostwriter zit in zijn driekamerflat op de bank en kijkt toe. Tienduizend euro honorarium en 1 % van ieder verkocht boek. De Bekende Nederlander krijgt 19% – als het niet nog meer is. De ghostwriter knarsetandt. Waarom is hij (ghostwriters zijn meestal mannen, een beetje morsige onappetijtelijke mannen die onder eigen naam nauwelijks boeken verkopen) er weer ingestonken? Dit is zijn boek, zijn succes, maar het wurgcontract verplicht tot stilzwijgen. Hij werpt een blik op zijn bureau waar de briljante roman ligt waar hij al jaren aan sleutelt. Werk dat voortdurend onderbroken moet worden omdat er geld verdiend moet worden en er dus boeken voor Bekende Nederlander moeten worden geschreven.
Dat van de mail en de opdracht is echt gebeurd. De rest heb ik verzonnen. Maar zo ongeveer gaat het gebeuren. Ergens begin december, vermoed ik, wanneer heel Nederland weer koortsachtig op jacht moet naar een geschikt cadeau voor de feestdagen. Misschien plaats ik deze blog dan nog een keer. Opdat jullie dan op je hoede zijn voor Bekende Nederlanders die opeens thrillers blijken te schrijven.


Return