Nederland - Duitsland

Geplaatst op: 17-06-2012

Woensdag de topper Nederland-Duitsland. Mijn vrouw en ik zitten er klaar voor. Voor ons beiden is het een typisch gevalletje van een thuiswedstrijd. Zij is Duitse en ik ben Nederlander. En natuurlijk is iedereen voor zijn eigen land. Maar als de ander wint, hebben we daar geen probleem mee. Als het maar een leuke wedstrijd wordt en dat de beste mogen winnen. Met goed voetbal graag. En zo veel mogelijk doelpunten. We zijn liefhebbers. En sinds het Duitse elftal bijna net zo aantrekkelijk aanvallend speelt als Oranje komen wij ruimschoots aan onze trekken. Sport willen we zien.
Wat dat betreft hebben we beiden een bloedhekel aan commentatoren en analisten die doorslaan in een plotseling vlaag van nationalisme en de tegenstander het liefst willen vernederen. De oorlog is voorbij. Leve Europa. We schakelen dan ook voortdurend heen en weer tussen de Duitse en de Nederlandse televisie om te zien of iedereen zich een beetje gedraagt. Gelukkig zijn de verhoudingen genormaliseerd. Oranje geniet respect in Duitsland en Nederlandse analisten moeten toegeven dat de Duitsers geweldig goed kunnen spelen.
Mijn vrouw en ik gaan dus kijken. Met z’n tweetjes. Ver van alle met oranje vlaggetjes versierde chambres d’hôtes in de omgeving. Zet meer dan 5 Nederlanders bij elkaar (of 5 Duitsers), geef ze te veel drank en de oude sentimenten kunnen zo weer over tafel vliegen.
Ik herinner me een Koninginnedag jaren tachtig in Amsterdam. Mijn vrouw was net bij mij ingetrokken. Een Duitse? vroegen sommige vrienden. Jawohl, eine Deutsche. Tijdens die Koninginnedag had een nietsvermoedende Duitse familie zich vastgereden in het feestgewoel doordat omstanders voortdurend ‘immer gerade aus’ hadden geroepen. Leuk! Joelen. Even later stonden de eerste oranje supporters al op het dak van de auto. Ik geneerde me dood. Net zoals mijn vrouw zich dood geneerde toen wij in datzelfde jaar in een Duitse Biergarten met dronken hooligans belandde.
Het is misschien een beetje saai, maar wij kijken dus liever met z’n tweetjes naar Nederland-Duitsland. En mochten beide landen uit het toernooi vliegen, dan zetten we onze kaarten op de Fransen. Net zo makkelijk.


Return