Gouden strop 2

Geplaatst op: 01-08-2013

De Maand van het Spannende Boek (MvhSB) is officieel voorbij. Maar voor mij nog niet helemaal. Ik geniet nog steeds van De Gouden Strop. De prijs heeft de verkoop van ‘Nacht in Parijs’ een enorme boost gegeven. Iedere dag kijk ik even verliefd naar het beeldje om vervolgens weer aan het werk te gaan. Want natuurlijk wordt er weer gewerkt. Ik hoop deze zomer de laatste hand aan een nieuw boek te leggen en, als alles goed gaat, ligt dat voorjaar 2014 in de winkel.

Maar nog even over die MvhSB.

Tomas Ross schreef er op de Spanningsblog een aantal mijmeringen over. Een hoop gemopper. Ik voelde me niet geroepen te reageren. Maar in zijn laatste stuk komt Ross met een aantal praktische voorstellen. Allereerst om de MvhSB te halveren in tijd. Ik kan vanuit Frankrijk lastig beoordelen wat voor effect de MvhSB in Nederland heeft, maar via via hoor ik dat de winkels vol liggen met voornamelijk buitenlandse thrillers en dat de Nederlandstalige auteurs maar moeilijk te vinden zijn. Niet goed dus. Zoals er een Boekenweek is om Nederlandstalige literaire auteurs te promoten, zo zou de MvhSB dat moeten doen voor Nederlandstalige thrillerauteurs. Kennelijk gebeurt dat dus niet. In ieder geval in onvoldoende mate. Ross voorstel om het land in te gaan en thrillermanifestaties te organiseren steun ik dan ook zeer. De podia zijn er. Bibliotheken, de boekhandel, de regionale omroepen. Ross stelt ook voor dat boekhandels een tafel vrijmaken voor de Nederlandstalige thrillerauteurs. Doen, zou ik zeggen. En laat die auteurs achter de kassa staan met leuke herkenbare T-shirts. De maand halveren? Niet doen. De MvhSB is inmiddels een merknaam, gooi die niet te snel weg. En uiteraard hoort er bij die maand een geschenkboekje dat geschreven wordt door een Nederlandstalige thrillerauteur.

Ross’ voorstel om de uitreiking van De Gouden Strop op een ander moment te doen ondersteun ik ook. Begin december stel ik voor. Weliswaar valt dat samen met De Diamanten Kogel, maar aangezien de Kogel en de Strop elkaar pr-matig niet in de weg zitten, hoeft dat geen probleem zijn. Begin december dus, met een aanloop van een maand waarin aandacht is voor de genomineerde auteurs. Zoek een omroep (als die dan nog bestaan) die zich aan de prijs wil committeren of laat de CPNB portretten maken van de genomineerden. In ieder geval mag het niet zo moeilijk zijn om de spanning, en daarmee media-aandacht, naar de finale beter op te bouwen dan nu gebeurt. Een feestelijke avond met alle tijd voor de genomineerden en een presentator die niet opgejaagd wordt door in de coulissen van ongeduld trappelende buitenlandse thrillersterren. Een avond mét een Schaduwprijs. Want inmiddels zijn er zoveel thrillerauteurs in Nederland en Vlaanderen die op een hoog niveau schrijven dat een schaduwprijs niet meer dan gerechtvaardigd is. Bovendien zal een schaduwprijs op een speciale feestelijke avond allesbehalve ondersneeuwen. En reik op die avond dan ook nog de in het slop geraakte oeuvreprijs van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs uit en je hebt een fraai programma.

Zo, en nu ga ik weer verder met mijn boek.


Return