Berg-etappe

Geplaatst op: 15-09-2013

Geef een boek een prijs en de verkoop schiet omhoog. Neem nou ‘Nacht in Parijs’. Toen het boek in april 2012 verscheen werden er een paar duizend exemplaren verkochten. Daarna stokte het. Zo gaat het meestal. Een nieuw boek ligt een paar weken in de winkel, dan is de stapel (het stapeltje) op en moet het boek plaatsmaken voor andere, nieuwe boeken. Het is dringen op de tafel. Tenzij je een prijs wint. Na De Gouden Strop kwamen er onmiddellijk herdrukken en inmiddels (terwijl ik dit schrijf is het 1 augustus) staat het boek voor de 8e week in de bestseller top 60.

Een goede reden om de lezingen die ik ’s zomers in Frankrijk geef naar Nederland te halen. Van 5 t/m 8 september gaat het gebeuren: de Berg-etappe. Een korte tournee door Nederland waarin 7 boekhandels worden aangedaan waar ik praatje houd over hoe het is om met 48 te stoppen met werken en in Frankrijk te gaan wonen – in the middle of nowhere – om daar te gaan schrijven. Wat ga je in hemelsnaam schrijven als alles ongeveer al is bedacht? In welk genre? Hoe vind je je eigen geluid? En – niet onbelangrijk – hoe vind je een uitgever? Hoe gaat het daarna verder? Hoe bereik je het publiek wanneer je 900 kilometer ver weg woont van je potentiële lezers? Een verhaal over vallen en opstaan, over schrijven en stug doorgaan ook als tegenzit.

Ook al heb ik ooit nog op de planken gestaan. Geen angst. Er wordt niet gezongen, geen piano gespeeld en ook niet gedanst. Het wordt een praatje en jullie kunnen me tussendoor alles vragen wat je altijd al hebt willen weten. Het duurt een klein uur en daarna is er de gelegenheid om je boek(en) te laten signeren. Speciaal voor de Berg-etappe verschijnen ‘Blind vertrouwen’ en ‘Hôtel du Lac’ in een nieuw jasje voor € 9,95.

De Berg-etappe begint in het hooggebergte, in Limburg, waar ik in 2004 afscheid nam van Nederland. We eindigen aan zee, in Den Haag. Dit wordt het schema:

Do 5 september
17.00 uur Polare Maastricht
20.00 uur Boekhandel Krings Sittard
Vrij 6 september
19.00 uur Boekhandel Venstra Amstelveen
Za 7 september
12.30 uur Boekhandel De Kler Leiderdorp
15.00 uur Boekhandel Wagner Sassenheim
Zo 8 september
13.00 uur Polare Rotterdam
16.00 uur Polare Den Haag

Ik verheug me jullie te zien!


Return