Diamanten

Geplaatst op: 11-11-2011

Laatst hadden wij het over diamanten. Mijn vrouw vertrouwt de banken niet meer. Bovendien heeft ze tien jaar in Griekenland gewoond en gewerkt en weet ze als geen ander wat voor chaos het daar is en dat Europa haar geld nooit zal terugkrijgen. Als straks het systeem in elkaar stort, zei ze, zijn we ons spaargeld kwijt en gaan we failliet. Dan moet jij weer terug naar Nederland om werk te zoeken. Als ze je daar tenminste nog willen hebben. Het vooruitzicht na een zevenjarig prepensionado-bestaan Frankrijk te moeten verlaten deed me even schrikken. Als we failliet dreigen te gaan, zei ik, schrijf ik toch een bestseller. Mijn vrouw ging er niet op in. We moesten ons geld van de bank halen, zei ze vastbesloten, en diamanten kopen. Diamant is een betere belegging dan goud. Aan diamant zal altijd behoefte zijn, al was het maar om er boorkoppen van te maken. Bovendien kun je diamanten in een kleine zakje vervoeren. Handig als we nog eens gaan verhuizen. Was ik niet van plan eind november naar Nederland te reizen? Misschien kon ik dan op de terugweg een tussenstopje in Antwerpen maken en wat diamantjes kopen. Ik zal erover nadenken, zei ik, wetend dat mijn vrouw wel vaker iets bedenkt waar ze later niet meer op terugkomt. En ze kwam er ook niet meer op terug. Tot mijn geruststelling, want ik zag mezelf echt niet door Antwerpen sjokken om door de eerste de beste diamantair te worden belazerd.

De kredietcrisis ging verder, regeringsleiders vergaderden tot diep in de nacht om de beurzen tenminste gedurende één dag in bedwang te houden, de Grieken beloofden dat ze nu écht gingen bezuinigen en wij lieten ons geld op de bank staan. Alles was rustig. Tot die zondagavond dat mijn Twitter tijdslijn opeens volstroomde met felicitaties. Wat bleek: ‘Hôtel du Lac’ was genomineerd voor De Diamanten Kogel 2011. Ik wist niet eens dat mijn boek meedeed. Kortom: de verrassing was compleet. Zeker toen ik zag in welk illuster gezelschap ik verkeerde. Rudy Soetewey, Toni Coppers, Nelli Mandel, Esther Verhoef, Elvin Post en Peter Buwalda. Allemaal kanonnen. En bovenaan, met dank aan de alfabetische volgorde, prijkte mijn naam.

Wat valt er te winnen? vroeg mijn vrouw. Op de website van De Diamanten Kogel zagen wij dat de prijs bestond uit een waardevol origineel kunstwerk van de internationaal bekende conceptuele kunstenaar Wim Delvoye: een boksbeugel van 500 gram sterling zilver bezet met vier diamanten van 0,35 karaat. De uitreiking was op 6 december in Antwerpen. Die prijs win je niet, zei ze, daarvoor is het boek van Peter Buwalda veel te goed. Ik knikte, het er helemaal mee eens. Maar, ging ze verder, nu je toch naar Antwerpen moet. Hadden wij het laatst niet over diamanten?


Return